pondelok 17. decembra 2007

Slovenské mlčanie

Pravda je často nepríjemná. Ale mlčanie o nej blokuje ďalší vývoj spoločnosti. Dnešným Nemeckom lomcujú diskusie ročníkov 1926/27 - tých, ktorí sa podieľali na vyčíňaní Hitlerovho národného socializmu (NS) a ich kritikov, ktorí spoluprácu odmietli. (-> dnešné vydanie Kulturzeit na SAT3). Myšlienkovej asociácii s československou históriou do roku 1989 sa nedá vyhnúť. Lživý argument "nedalo sa inak" je aj u nás stále aktuálny. Dalo sa však inak.

Nemeckom prednedávnom zakýval aj hodinový dokument televízie ARD, na ktorom päť rokov pracovali Eric Friedler a Barbara Siebert - Mlčanie Quandtovcov. Je svedectvom o podnikateľskej dynastii rodiny Quandtovcov a o jej vzostupe počas NS prostredníctvom rodinného vzťahu s ministrom propagandy Goebbelsom. Quandtovci dnes kontrolujú koncerny BMW, VARTA a ďalšie spoločnosti. Zvlášť predchodca VARTY - AFA (Accumulatoren Fabrik Aktiengesellschaft) bola zdrojom obrovských príjmov postavených na zákazkách zbrojárskeho priemyslu a zneužívaní väzňov nútenými prácami. Friedler a Siebertová predložili doteraz nezverejnené dokumenty - napríklad správu Herberta Quandta adresovanú SS vyčísľujúcu "mesačnú fluktuáciu" v AFA na počet 80 osôb. To bol počet pracovníkov, ktorí každý mesiac kruto umreli z chemických výparov. SS zabezpečovali dopĺňanie "fluktuácie", vhodné boli fyzicky zdatné ženy. Friedler so Siebertovou našli živých svedkov, vyniesli na svetlo kauzu Quandtovej akvizície luxemburskej spoločnosti Laval. Güntherovi Quandtovi sa podarilo uniknúť norimberskému súdu, dokonca sa prehlásil za prenasledovaného...

Opäť asociácie s našou nedávnou históriou. Nemci potrebovali na prekročenie tieňa ich historickej traumy šesťdesiat rokov. Kedy sa pozrieme pod hrubé čiary my? Je na Slovensku vôbec niekto ako Eric a Barbara?

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Eric a Barbara? Takych predsa mame aj na Slovensku, spievajuce disco-duo z 90. rokov. :-)

Anonymný povedal(a)...

lenze pri novinarskom duete spievali skor ti druhi.