streda 12. decembra 2007

Odtni svojho parazita !

Keď listy hromadne abdikujú na svoj sezónny mandát, odhalí sa realita. Tento les je obrazom našej spoločnosti. Paraziti, to nie je žiadna výnimka - oni sú jej integrálnou súčasťou, patria do nej a čo je najhoršie - sú jej podstatnou časťou. Nechcem jav korupcie generalizovať, ale je všeobecne známe, že sú tu lekári s pacientami umierajúcimi z nedbanlivosti, ale s otrčenou dlaňou ("priplať si, nenechám ti peán v bruchu"), armáda flákajúcich sa štátnych úradníkov čakajúcich s prideleným razítkom na svoju šancu - udrieť razítkom skôr/či vôbec za šuštiacu obálku, policajti nevyšetrujúci mafiánske delikty - veď mafia platí lepšie ako štát, politici - ktorí pred voľbami s brilantnou logikou analyticky dokonale, jadrne popisujú problémy a dušujú sa ich riešiť, ale po voľbách nezrozumiteľne bľabocú vety, ktorým nerozumejú ani oni sami. Predsa neplniť sľuby vedúce k samolikvidácii je tak ľudské! K tomu patrí samozrejme armáda hlupákov na druhej strane prepážky - tí čo platia. Tí starci a stareny (je to hlavne záležitosť strašej generácie), čo dokážu zlomiť aj najzarytejšieho entuziasticého začiatočníka, ktorý si pri nástupe do funkcie povedal "v živote nezoberiem". Nakoniec zoberie. Keď sa borí so zbytočnými pracovnými problémami a strojca týchto komplikácií mu odmietne zvýšiť plat - zároveň klienti mu denne núkajú úplatok - zoberie ho. Hnusí sa sám sebe, ale časom si zvykne. Pretože tu stále platí postsocialistický spoločenský štandard správania.


Tradície sú hlúposť. Konzervujú status quo a brzdia vývoj. Ale jedna vianočná sa mi páči - tú doporučujem. Imelo. Vraj pre šťastie. Urobte to. Choďte do lesa a odtnite si svoj trs imela. Čím viacerí to urobíte, tým bude les zdravší. Neverte pseudoodborníkom, ktorí tvrdia, že imelo je poloparazit a hostiteľa nepoškodzuje. Blbosť. Choďte sa pozrieť do lesa na realitu. Konáre s hrčami imela schnú a strom s väčšinou suchých konárov nemá šancu. Neverte klamárom, ktorí parazitov prehlasujú za neškodných poloparazitov. Jeden incident je možno zanedbateľný, ale pri jednom to nikdy neostáva. Polo/parazitovanie je pohodlná existencia, rozmáha sa a hostiteľa nakoniec zabije. Odtnite si svojho parazita! Urobte to! Imelo si dajte do vázy a celé vianoce sa naň dívajte, rozmýšľajte, dajte si predsavzatia:

Pošlite žobrajúceho lekára, parazitického úradníka, skorumpovaného policajta do čerta! Odtnite toho vášho parazita!

A v ďalších voľbách voľte menšie zlo a nie to najväčšie ako naposledy! Nech je les krásny a zdravý.


P.S.
Je to síce ako porozprávať vtip a potom ho musieť niekomu zo spoločnosti vysvetľovať, ale ako sa zdá, je nutné dodať:

Viem, že existujú lekári, ktorí za postsocialistickú mizernú plácu podávajú úžasný odborný výkon plný skúseností, obetavosti a ľudského porozumenia; viem, že sú tu úradníci trpezlivo denne komunikujúci s rôznymi ľuďmi - príjemnými, zle vyspatými i menej chápajúcimi a deň po dni slúžia nám všetkým; viem tiež, že nás chránia policajti denne sa stretávajúci s všemožnými podobami zla, ktoré im môže byť v zlomku sekundy osudné - ďakujem všetkým poctivým za ich zásadovosť - oni sú kyslíkom atmosféry našej spoločnosti.

Ďakujem aj vám, čo ste si výzvu vzali k srdcu ;-)

Žiadne komentáre: